Povodom 20. godišnjice smrti Fridensrajha Hundertvasera (1928 – 2000) bečki muzej Leopold pripremio je obimnu izložbu „Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow“ koja prikazuje povezanost slavnog slikara sa još jednim čuvenim umetnikom – Egonom Šileom (1890 – 1918).

Fridensrajh Hundertvaser i Egon Šile: izložba povodom 20 godina od smrti čuvenog austrijskog umetnika
Foto: © Belvedere, Wien © 2019 Namida AG, Glarus, Schweiz

Muzej Leopold prikazuje izložbu koja povezuje umetničku i duhovnu vezu Hundertvasera i Šilea. 170 izloženih eksponata predstavljaju zajedničke motive i teme u radu ova dva umetnika. Izložba je upotpunjena do sada neprikazanim arhivskim materijalom kao i prestižnim eksponatima iz austrijskih i međunarodnih kolekcija.
Hundertvaser je počeo strastveno da se bavi likom i delom Egona Šilea kada je sa dvadeset godina otkrio draži Bečke moderne.Slavni autodidakta je usavršavao svoje veštine crtanja i slikanja proučavajući Šileove crteže. Za vreme boravka u Parizu propagirao je Šileovu umetnost među svojim kolegama umetnicima. U svom poetskom tekstu „Volim Šilea“ iz 1951. godine Hundertvaser navodi: „Često sanjam, kao i Šile, oca, cveće crvene boje, leteće ribe i vrtove u somotu, u smaragdnozelenoj, ljude koji hodaju plačući u crvenožutom i morskoplavom“. Takođe, 1965. godine nazvao je jednu svoju sliku „Kopač nosa i oplakivanje Egona Šilea” što samo svedoči o tome koliko je cenio jednog od najznačajnijih umetnika bečkog ekspresionizma. Hundertvaser je ceo svoj život bio okružen reprodukcijama Šileovih slika i crteža.

Fridensrajh Hundertvaser i Egon Šile: izložba povodom 20 godina od smrti čuvenog austrijskog umetnika
Foto: © Leopold Museum Wien, © Belvedere

Izložba u muzeju Leopold traje od 21. februara do 31. avgusta 2020. godine.

Foto: press