Izložbom Bad News u Domu omladine novosadski umetnik mlađe generacije Boris Lukić (1985.) nastavlja svoje umetničko istraživanje vizuelnih predstava savremenog čoveka koje se oslanja na klasično slikarstvo i pop kulturu u kojoj žensko telo tretira kao medij koji nosi poruku.


– Ispod pojavnog, ispod „ulja na platnu”, nalazimo medij koji je i u likovnom smislu nosilac poruke. Žensko telo postaje ono što je prvobitno bilo platno, a slikarski posao, rad sa četkicom, je ono što na ovom dubljem nivou postaje natpis. Ne nasumičan natpis, ne slučajan i ne bez jake veze sa modelom – jer ovi natpisi su poruke modela, a ne poruke slikara. Da li je time žena progovorila sa slike, i konačno uzela ulogu nosioca poruke, navodi u katalogu izložbe dr Vladimir Dimovski.

Tradicionalno slikarstvo i uzori kao što su Velasquez i Curbe, kao i moderna mass slika, u osnovi su autentičnog umetničkog rada i stava Borisa Lukića kojeg je beogradska publika bolje upoznala izložbom sa kolegom Draganom Bibinom organizovanoj 2015. u rezidenciji Švajcarske u Beogradu.

– Lukićeve slike nisu samo nastavak tradicije zapadnoevropskog akta, ali su nastale kao posledica pažljivog čitanja te tradicije sa namerom da se ona produži na inovativan način. U duhu vremena, žena u ulozi modela prestaje biti nemi objekt namenjen isključivo muškom posmatraču, navodi Dimovski.
Izložba će biti otvorena 28. marta u 19 h i može se pogledati do 15. aprila.

Foto: Boris Lukić promo, FORMAT 88