Fondazione Bisazza promovisaće rad jednog od najkontroverznijih savremenih japanskih fotografa: izložba „Araki“ umetnika Nobuyoshi Araki-ija inspirisana ženskom lepotom biće predstavljena u prostoru Fondacije od 21. spetembra do 3. decembra u Vićenci (Viale Milano, 56 36075 Montecchio Maggiore).

Renomirani japanski fotograf Nobuyoshi Araki (77) poznat je po izboru izrazito senzualnih motiva – na njegovim fotografijama najprisutnija je ženska figura, zatim urbani predeli i cvetni motivi. Ekspolozija svetla je njegovo izražajno sredstvo kojim naglašava erotičnost izabanih motiva. Na izložbi u Fondazione Bisazza biće predstavljeno preko 60 fotografija koje pozivaju posmatrača na promišljanje o feminističkom svetu, o seksu i smrti…


Fotografije su iz nekoliko ciklusa slavnog umetnika: Sentimental Journey, Kaori, Painting Flowers, Suicide in Tokyo, Hana Kinbaku, Erotos… i hronološki svedoče o kreativnom razvoju Nabuyashi Arakija.


Kampanja koju je Araki izveo 2009. godine za italijanski brend Bisazza sadrži još neobjavljene portrete japanskih žena koji su tada fotografisani ispred mozaičkih površina: umetnost, tradicija i prefinjenost su teme: jukstapozicija luksuza i dekorativnost s jedne strane i magnetizma japanske kulture s druge.

Foto: Nobuyoshi Araki, “67 Shooting Back”, 2007; © Nobuyoshi Araki / Courtesy of Taka Ishii Gallery, Tokyo