U novobaroknoj bečkoj palati Doroteum (Dorotheum) nalazi se istoimena aukcijska kuća koja je najveća u srednjoj Evropi i jedna od vodećih u svetu. Centralni događaj svake godine čine četiri aukcijske nedelje za vreme kojih se održavaju glavne aukcije najvažnijih umetničkih i antikvitetskih asortimana.

Najvažnije svetske aukcije održavaju se u bečkoj palati Dorotheum
Foto: © G. Wasserbauer

 

U Doroteumu se redovno organizuju nadmetanja za umetničke predmete stvaralaca iz perioda od tridesetih do pedesetih godina prošlog veka kao što su Roland Rajner (Roland Rainer) i Karl Aubek (Carl Auböck), ali i drugih klasičnih umetnika Bečke moderne. Ovu aukcijsku kuću je osnovao car Jozef I davne 1707. godine i godišnje se u njoj održi oko 600 aukcija. Pored toga, galerija i zlatara u okviru Doroteuma nude bogat asortiman predmeta po fiksnim cenama.

Najvažnije svetske aukcije održavaju se u bečkoj palati Dorotheum
Foto: © Sontacchi – Reumiller

Još jedna važna aukcijska kuća u Beču zove se Vestliht („WestLicht“) i poznata je širom sveta po vrednim antikvitetskim kamerama. U njoj se dva puta godišnje organizuju rekordna nadmetanja za kamere, pa je tako pre nekoliko godina Leica kamera fotografa Davida Daglasa Dankana prodata za 1.68 miliona evra.

Aukcijske kuće Doroteum i Vestliht čine Beč jednim od važnijih evropskih centara u ovoj oblasti.