Sajam nameštaja Salone del Mobile 2019 i milanski dizajnerski milje i ove godine doneli su na scenu ono najbolje u dizajnu: sajam i grad pretvoreni u pravu pozornicu dizajnerske avangarde i međunarodno stecište kreativaca predstavili su novine koje će biti vladajući trend tokom naredne sezone.

Salone del Mobile 2019: međunarodni sajam nameštaja i grad Milano doneli su najbolje u dizajnu za ovu godinu
Foto; Alessandro Russotti

Humani aspekt dizajna, umetnost umesto industrijske unifikacije, ekološki održivi materijali, povratak istorijske moderne i topla paleta boja su ono što su glavne karakteristike aktuelne ponude u svetu vrhunskog dizajna. Sajam je obeležila ličnost Leonrda da Vinčija jer se ove godine navršava 500 godina od smrti velikog italijanskog genija.

Salone del Mobile 2019: međunarodni sajam nameštaja i grad Milano doneli su najbolje u dizajnu za ovu godinu
Foto: Alessandro Russotti

Ovogodišnje izdanje smotre Salone del Mobile Milano ostaće upamćeno po rekordnoj poseti koja beleži skoro 400.000 posetilaca iz 181 zemlje sveta, kao i kavlitet prezentacije i poslovne komunikacije koja je ostvarena čime je ovaj sajam zabeležio pozitivnu putanju.

Salone del Mobile 2019: međunarodni sajam nameštaja i grad Milano doneli su najbolje u dizajnu za ovu godinu
Foto: Diego Ravier

Četiri velike izložbe u okviru sajma, Salone Internazionale del Mobile, the International Furnishing Accessories Exhibition, Euroluce i Workplace3.0 and S.Project, ugostile su 2,418 izlagača među kojima je predstavljeno 550 dizajnera.

Kvalitet dizajna podržan je kroz dobru saradnju i komunikaciju kreativaca, proizvođača i kroz uvođenje savremene manufaktre kao i kulturološkog aspekta dizajna koji prevazilazi okvire kalasičnih biznis modela, več utiče na sveukupnu sliku orkuženja – bila je jedna od konstatacija predsednika Salone del Mobile, Kalaudija Lutija (Claudio Luti).

DIZAJN PO MERI ČOVEKA
Trend koji je ovogodišnje izdanje Salone del Mobile pokazao jeste ono što je suština dizajna odnosno njegova veza sa čovekom i čovekovim potrebama. Funkcionalni sistemi, prilagodljivi moduli, detalji koji unose prirodu u urbano okruženje su ono što je zahtev trenutka i savremenog korisnika.

Minimalistički sistem Rigo (Patricia Urquiola za Agape)
O lampa za javni prostor (Artemide) izmiruje prirodu i urbane potrebe – neprimetan oblik s minimalnim utroškom energije
Modularni sistem Dots (Mattias Stenberg za David Design)
Wallpepper: izražavanje emocija u prostoru kroz „demokratski dizajn” i uvođenje prirode kao inspiracije

ODRŽIVOST KAO IMPERTIV
Održivost dizajna i svest o obnovljivim prirodnim resursima energije i materijala je predusov bez kojeg savremeni dizajn na tržištu nema nikakvu alternativu. Odnos odgovornog dizajna i njegove primene je priroritetan zahtev koji se stavlja pred savremenog dizajnera. Materijali koji se mogu reciklirati poput polipropilena su najzastupljeniji. Naročitu svest o ovome pokazuju španske, italijanske, nemačke  i skandinavske kompanije.

Kvadrat: danski brend tekstila sa jednom od vodećih pozicija na evropskom tržištu
Rodeo (Very Wood) objedinjuje primenu prirodnog materijala, elegantan dizajn i tehnološke inovacije
Sofa Costume (Stefan Diez za Magis) iz jednog elementa prilagođava se indivudualnim potrebama
Monolitna stolica Snow (Pedrali) živih linija, od polipropilena usavršene tehnološke obrade
Oslo Side Chair (Muuto) je kombinacija elegantne linije i odmerenih perspektiva

POVRATAK MODERNE
Postulati škole Bauhaus se provlače decenijama kroz umetnost i nadasve dizajn, vidljivo ili manje vidiljivo, direktno ili indirektno – ove godine na komadnom nameštaju i rasvetnim telima neki oblici modernističkog pokreta su vrlo čitljivi. Ova tendencija je izražena na najpoznatijem sajmu rasvete koji se odvija u okviru Salone del Mobile – Euroluce.

Visilica Belt (Ronan i Erwan Bouroullec za Flos): organski eksperimenti i fluidan, neformalni dizajn
Stona lampa Antartic (Marc Sadler za Olev) sferični difuzer od duvanog stakla i LED izvor svetla čine prijatnu i neinvazivnu igru svetlosti
Lampa Stellar Grape (Sebastian Herkner za Pulpo): igra teksture i polumagličastih sfera staklenih oblika
PH Artichoke (Poul Henningsen za Louis Poulsen): savremena primena klasika
Zeitraum: odogovoran dizajn sa vanvremenskim karakterom potiče iz alpskog dela Nemačke

UMETNOST U INDUSTRIJI
Potreba približavanja umetnosti i dizajna nikada nije bila očiglednija, a Milanski sajam nameštaja pokazao je koliko su likovni stvaraoci bliski dizajnu i kolika je potreba dizajna za umetnošću.

Komoda Calambio (Alessandro Mendini za Zanotta) je prelep miks moderne umetnosti i etno tradicije inspirisane indijanskom kulturom
Rasvetna kolekcija Arrival (Artemide) skulpturalnog karaktera i delikatnih linija zasnovana je na mekim organskim oblicima
Ingo Maurer lampe i brend Moroso: spoj umetnosti i praktičnog
QE Quasi visilicu za Louis Polusen kreirao je dansko-islandski umetnik Olafar Eliasson poznat po uvođenju prirodnih elemenata u svoje radove

BOJE KOJE ĆEMO VOLETI
Koloritna paleta ove godine pokazuje uvođenje toplih boje u nijansama crvene, narandžaste, žute, a paterni su živi i raskošni sa uzorima u bliskoistočnoj umetnosti. Kao kontrast toplim bojama tu su petrolej, nijanse sive i peska, kao i zemljani tonovi.

Sofa Trix (Piero Lisson iza Kartell): jednostavan modularni sistem obogaćen je krupnim cvetnim desenima
Sofa Panorama (Missoni): lepota glečeri, magija planina, vode i neba preneti su u etnerijer
Vitra štand na Salone del Mobile 2019: estetika i kulturološki stav predstavljaju nove poglede življenja kroz delo poznatih dizajnera (Edward Barber i Jay Osgerby, Ronan i Erwan Bouroullec, Antonio Citterio, Konstantin Grcic i Hella Jongerius)

Foto: Courtesy Salone del Mobile.Milano/Andrea Mariani, Diego Ravier, Alessandro Russotti