Izložba radova Selmana Trtovca i Vladimira Freliha „U istom prostoru”, biće otovrena u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) 1. Septembra 2017. Tokom otvaranja izložbe Selman Trtovac će izvesti performans pod nazivom „Duh – Telo I“.

U radovima umetnika Selmana Trtovca i Vladimira Freliha, u prvi mah, nije moguće primetiti nikakve značajnije poveznice budući da se i radi o različitim umetničkim pristupima i različitim umetničkim jezicima. Neposrednim sučeljavanjem svojih radova u Salonu Muzeja svremene umetnosti, oni ostvaraju prostor dijaloga i na taj način reflektuju model fluidnog razmenjivanja „umetničkih strategija“ kroz instituciju izlagačkog prostora. Izložba nosi naziv „U istom prostoru”, što je ujedno i naziv njihovog zajedničkog video rada, realizovanog za potrebe izložbe.


Selman Trtovac se pre svega izražava u mediju crteža, pri čemu crtež teži da definiše kao primarnu energiju za sva kasnija umetnička ostvarenja. Njegova izjava da „traga za istinom u umetnosti“ definiše njegovu praksu kao sklonu eksperimentu, odnosno stalno u preispitivanju odakle dolazi misao za realizaciju, kao i da li je moguće da na ne-ekspilicitan sadržaj crteža gledamo kao na autohtoni mehanizam.


Radovi i realizacije Vladimira Freliha podrazumevaju multimedijalna ostvarenja pri kojima se gube jasne granice medija, te se proizvod njegove prakse može okarakterisati kao instalacija-objekt-skulpura. Set od 183 fotografija na kojima je vidljiva samo crvena boja, u različitim nijansama, jeste primarno bio zadati ekperiment unutar tehnološkog procesa razvijanja fotografije.


Oba umetnika su tokom devedesetih godina prošlog veka istovremeno studirala na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu, Trtovac kod Klausa Rinkea, a Frelih kod Nam Jun Paika, kasnije kod Magdalene Jetelove. Za vreme studija oni su tesno sarađivali. Kustos izložbe je Una Popović.

Foto: MSUB promo