Izložba nakita Ivane Špoljarić biće otvorena pod nazivom „Nosi me” u Maloj galeriji ULUPUDS-a 29. avgusta 2017. godine (Beorgad, Uzun Mirkova 12).


„Nakit je oduvek bio zanimljiv, intrigantan, izvor sigurnosti, ali i predmet pohlepe, ili jednostavno uživanje za nošenje i posmatranje. Tokom vekova se razvijao, u svakom svom segmentu, da bi se danas toliko razvila ova umetnost u malom, da skoro nikakvih pravila nema i sloboda je neograničena i u pogledu veličine, oblika, namene, statusnog simbola i naravno, materijala”, navela je autorka.


Umetnica, keramičar po profesiji, počela je da se bavi nakitom kroz odrastanja: uz upoznavanje materijala i njegovih (skoro neograničenih) mogućnosti obrade, to je postala njena tema sa velikim tlom za iztraživanje.


„Ideju za izložbu nakita sam dobila od svoje bivše profesorke, i sa tim je tema nakita postala za mene dovoljno ozbiljna da sa njom konkurišem za svoju drugu samostalnu izložbu. Nakit koji pravim je apstraktnih formi, dvodemionzalan, ali i trodimenzionalan, rešen likovno i na plakatski, na slikarski način”, rekla je umetnica.

Foto: promo