Skulpture, instalacije su izradjene u tehnici kamenine u vrlo smelim  kombinacijama sa peskom, staklom i metalnim elementima Sanje Sremac biće predstavljeni u galerji Singidunum (Beograd, Knez Mihailova 40) do 6. oktobra 2023. godine.

Skulpture-objekti o organskom i iskonskom: Sanja Sremac izlaže u galeriji Singidunum

Sanja Sremac nas iz izložbe u izložbu  iznenadjuje svojom kreativnošću i svežinom ideja, a tokom poslednjih nekoliko godina ona uspešno održava balans izmedju kvaliteta i kvantiteta svog izlagačkog delovanja. Na vrhuncu umetničke snage i kreativnog naboja, sa bogatim izložbenim iskustvom, Sanja je autor koji svaki svoj izlazak pred stručnu javnost, publiku i kolege dovodi do savršenstva, ostajući verna svom autentičnom rukopisu,  prepoznatljivom likovnom izrazu i stilu. Tragajući za novim kombinacijama formi, materijala i tehnikama izrade, u procesu nastanka svake  kolekcije  radova, Sanja u svaku novu postavku ugradi celo svoje biće, svoje emocije, totalno se predaje procesu stvaranja, svojom inventivnošću i maštom  preskače po nekoliko stepenika prelazeći  sa visokog na još viši vrh na kome sve pršti od fantastične i nestvarno dobre energije.

Skulpture-objekti o organskom i iskonskom: Sanja Sremac izlaže u galeriji Singidunum

Izložba „Seme” je njena nova serija radova u kojima nastavlja da istražuje, vraća se organskom i iskonskom, kako kada je reč o izradi skulptura – objekata , tako i kada promatramo same motive. Korišćenje introspektivnog – samoposmatračkog  momenta,kod nje  je ličan, osoben i emocionalan postupak, kao glavni  formativni faktor u kreiranju radova. Ono što prođe i izađe iz nje je ono što vidimo, od onog početnog impulsa-semena, složenim procesom oslobađanja od dodatnih informacija, oduzimanja i odbacivanja viška, do stvaranja novog impulsa.

Skulpture-objekti o organskom i iskonskom: Sanja Sremac izlaže u galeriji Singidunum
Skulpture, instalacije su izradjene u tehnici kamenine u vrlo smelim  kombinacijama sa peskom, staklom i metalnim elementima.,dok su slike-kolaži, urađeni kombinovanom tehnikom akrila i peska. Cela postavka je jedna ozbiljno pripremljena i osmišljena igra formi, materijala i boja ( crvena, crna i bela ). Oblicii i simboli  su puni života, materijali svojim sastavom, tvrdoćom i kompaktnošću  daju  odredjeni moćni  ton eksponatima, a kontrasti boja podsvesno utiču na posmatrača i u nama izazivaju različita emotivna stanja. Nazivi radova ( “Elizijum”,”Semedar “,” Pupoljci”,” Ariopsis”,” Binoculars “,” Waves”,” Distance”… ) nas još jače uvlače u predstavljenu  ikonografiju ( krug, točak, rupa, talasi, bodlje… ) i upućuju nas na ozbiljno  promišljanje o našoj stvarnosti, o mikro i makro svetu na koji nam Sanja svojim likovnim jezikom ukazuje.

Tekst: Maja Škaljac – Stanošević, istoričar umetnosti
Foto: promo