Zadovoljstvo, vedrina, vrhunska likovna dela i životna opuštenost – tako bi, u nekoliko reči, mogla da se opiše tradicionalna manifestacija “Umetnost i vino“, koja i ove godine, u Vinogradarevoj kući u Topoli, okuplja 28 uticajnih umetnika različitih generacija i senzibiliteta, koji su, sa 32 likovna dela, na zajedničku temu – simbiozu umetnosti i vina – odgovorili raznorodnim medijima a sopstvenim poetikama.

Manifestacija „Umetnost i vino“ u Topoli okuplja 28 uticajnih umetnika
Sergej Aparin

Jedinstvena smotra, likovna izložba sadržajno povezana sa vinskim potencijalima Šumadije – festivalom šumadijskih vina, vremenom je postala jedan od najradosnijih i najposećenijih događaja u ovom delu Srbije i ove godine biće održana 12. juna 2021. u 15 časova. Održava se osmi put, zahvaljujući entuzijazmu organizatora, i samog umetnika, vajara Nebojše Savovića Nesa, i uz veliku i nesebičnu podršku „Udruženja vinara Šumadije“. Jer, i proizvodnja vina je sama po sebi – jedna vrsta umetnosti.

Manifestacija „Umetnost i vino“ u Topoli okuplja 28 uticajnih umetnika
Jasna Opavski

Hedonistička sinteza pića bogova i individualnog stvaralaštva, i ovog puta je plodonosno urodila likovnim delima – slikama, mozaicima i skulpturama. Selektovani radovi, kvalitetom i raznolikošću umetničkih viđenja, na najbolji način prenose taj neraskidivo-inspirativni suživot povezivanja čoveka i prirode, individualnog likovnog stvaralaštva i uživanja u vinu. Vinari znaju da je uspeh kada se ostvari arhaičnost u ukusu vina, a to važi i za likovna dela, koja moraju da počivaju na tradicionalnim vrednostima.

Kroz različite, a opet objedinjene motive… predstava mrtve prirode, pejsaža plodnih vinograda i scena iz svakodnevnog života, ali i mitoloških, antičkih i fantastičnih prizora, imamo retku priliku da na jednom mestu sagledamo na koji to način neki od najboljih umetnika Srbije doživljavaju nektar bogova.

Manifestacija „Umetnost i vino“ u Topoli okuplja 28 uticajnih umetnika
Slobodanka Šefer

Izložbu upotpunjuje atraktivan katalog, sa svim učesnicima manifestacije. Takmičarski duh postiže se nagradom Stručnog žirija, koja je ustanovljena pre dve godine (dosadašnji dobitnici su slikari Slavko Krunić i Milan Miletić). Kuriozitet je i da posetioci glasaju, tako da se od 2018. godine dodeljuje i nagrada publike, koju je, dva puta uzastupno „odneo“ slikar Vasa Dolovački. Prošle godine, srca publike a samim tim i nagradu, je osvojila slika Jasne Opavski. Nagrađeni umetnici dobijaju paket najboljih šumadijskih vina za uživanje, i veliko priznanje u svojim biografijama.

U odličnim vinima je istinsko blaženstvo, koje doživljavamo i u vanserijskom likovnom stvaralaštvu. „Umetnost i vino“ doprinosi da Šumadija postane važno turističko odredište, objedinjujući baštinu kraljevskih vina koja se neguje na ovom tlu, kao i reprezentativna likovna dela.

Foto: press, glavna slika na objavi mozaik Peđe Todorovića