Manifestaciji Dani evropske baštine 2016. priključila se porodica Cvetić iz Kraljeva koja je otkrićem dekorativnog zidnog slikarstva u porodičnoj kući dala poseban doprinos srpskoj kulturi.

kuca-cvetica-u-kraljevu-dani-evropske-bastine-2016-salonski-enterijer

Dani evropske baštine u našoj zemlji ove godine obeleženi su temom Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem. Srbija se tako priključila inicijativi Saveta Evrope da na evropskom nivou smotra bude obeležena zajedničkom temom, koja je odabrana sa ciljem da se istakne značaj i rad porodica, udruženja i grupa, koje u okviru lokalne zajednice upravljaju svojim kulturnim nasleđem, štite ga i promovišu.

Porodica Cvetić iz Kraljeva, koja u svojoj građanskoj kući iz 1908. godine sa jedinstvenim salonskim enterijerom čuva kulturnu tradiciju ovog grada i okoline, učestvovala je u Noći muzeja, a prošlog meseca je u njihovoj kući otvoren jedinstven Muzej slatkog. Poduhvat je na inicijativu istoričara umetnosti Marine Lukić Cvetić i dr Lidije Cvetić realizovan uz stručnu saradnju Narodnog muzeja u Kraljevu.

Zidno slikarstvo u tehnici al secco u kući Cvetića predstavljeno je prvi put nakon restauracije u okviru Dana evropske baštine – reč je o predstavi Bahusa koja svedoči o porodičnom bavljenju trgovinom vinom koje su vodili preci Cvetića.


Foto: privatna arhiva porodice Cvetić, promo