Na Beogradskom sajmu svečano otvoren 54. Međunarodni sajam nameštaja koji sadrži dve manifestacije – Sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i Sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije. Ovogodišnja smotra drvne industrije održava se na 55 hiljada kvadrata, a svoje eksponate – nameštaj, repromaterijale, mašine i ostalu opremu potrebnu za proizvodnju nameštaja i uređenje enterijera, izložilo je više od 520 izlagača iz pedesetak zemalja.

Ovogodišnje izdanje stavlja akcenat na poslovni segment, i u fokusu sajma su kompanije okrenute dizajnu, inovacijama, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja.

Posetioci imaju priliku da vide i poseban segment u okviru Sajma nameštaja, Izložbu mladih dizajnera, koja okuplja mlade i sveže autore u cilju njihovog promovisanja i afirmisanja. Učesnici na izložbi, vodeći umetnici iz čitavog regiona, predstavljaju svoje proizvode, koncepte i ideje iz oblasti nameštaja, rasvete i aksesoara za uređenje i opremanje doma.

Dizajnerski segment izložen je Halama 3, 3A, 2B i 2C. Ove godine na sajam po prvi put dolaze neke od izuzetnih i velikih design oriented kompanija među kojima su poznate italijanske kompanije Alivar i Segis.

Izlaže mnogo više kompanija iz regiona, ali i uglednih dizajnera iz cele Evrope. Sajam kao mesto okupljanja eksperata iz oblasti dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja i srodnih privrednih grana nastoji da održi vodeću ulogu u afirmaciji svih činilaca industrije nameštaja.

Konceptualni pomak napravljen je u svim bitnim segmentima, od podizanja kvaliteta dizajna, preko orijentacije ka biznisu i do velike promene u komunikaciji, rekao je na konferenciji za novinare Zoran Jedrejčić, industrijski dizajner i art direktor Beogradskog sajma nameštaja.

– Naš plan da beogradski Sajam nameštaja postane treći najveći sajam te vrste u Evropi – posle Kelna i Milana, ambiciozan je, ali ako nastavimo da beležimo dobre rezultate i suficit u razmeni sa svetom, ako održimo vitalnost ove industrije i ovog dela privrede – u tome ćemo i uspeti, rekao je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, proglašavajući sajmove otvorenim.

Novinu na ovogodišnjem sajmu predstavljaju Design Talks, odnosno razgovori sa dizajnerima i arhitektama, koji će se odvijati tokom trajanja sajma. Učesnici u programu su: Lucie Koldova (CZECH REPUBLIC), Voja Žanetić (SERBIA), Guillaume Delvigne (FRANCE), GRUPA – Filip Despot (CROATIA), SKIVO DESIGN – Stefan Krivokapić (IRELAND), FOLKK – Nova Iskra (SERBIA), PROSTORIA (CROATIA), SEGIS (ITALIA), ALIVAR (ITALIA) i MOYA LINE (SERBIA). Moderatori ovih susreta su Zoran Jedrejčić i Vesna Pejović, industrijski dizajner i edukator.

Foto: FORMAT 88