Retrospektivna izložba posvećena velikom renesansnom geniju Albrehtu Direru (1471-1528) otvorena je u bečkom muzeju Albertina. Muzej Albertina u Beču posetiocima će prikazati njegov opus koji već decenijama nije predstavljen javnosti. Sa preko 200 crteža, grafika, slikarskih dela, ličnih zapisa i drugih dokumenata izložba obuhvata do sada najobimniji stvaralački rad ovog nemačkog slikara i grafičara.

Pored stalne postavke, ljubitelji renesansne umetnosti moći će da pogledaju i druga poznata Direrova dela poput potresnog i surovog Autoportreta iz Vajmara, Obožavanja kralja iz galerije Ufici u Firenci i Stradanja deset hiljada hrišćana iz Umetničko-istorijskog muzeja u Beču. Ovaj poznati muzej poseduje najčuvenije crteže Albrehta Direra koji su nastajali u njegovoj radionici sve do njegove smrti.

Zbog toga ova vredna kolekcija poštovaocima umetnosti pruža priliku da se na najbolji način približe Direrovom umetničkom konceptu oblikovanom idejama ranog humanizma.

Sa ukupno 140 dela u svojoj stalnoj postavci, bečka Albertina raspolaže najznačajnijom zbirkom crteža ovog umetnika na svetu. Izložba je otvorena do 6. januara 2020. godine.

Fotografije: © Albertina, Wien