Karantin koji je u Švajcarskoj proglašen 16. marta 2020. godine zbog epidemije korona virusa bio je povod za švajcarsko-nemačku umetnicu Christiane Hamacher da pokrene on-line projekat “Lockdown Archive” u koji je uključila više umetnika iz sveta.

Arhiviranje karantina: Švajcarska umetnica Christiane Hamacher predstavlja on-line projekat

Cilj projekta bila je percepcija novonastale društvene slike kroz zapažanja i zajednička promišljanja, pre svega fotografiju, umetnika koji su direktnim pristupom CMS sistemu sajta www.lockdown-archive.ch postavljali svoje radove. Sama Christiane je odlučila da od prvog dana svako veče u isto vreme odlazi na jezero Murten i na istom mestu mobilnim telefonom uradi portret jezera, kao vizuelni dnevnik stvaralačkog čina, a potom ih deli sa poznanicima i prijateljima. Ovaj lični znak solidarnosti u ekstremnim vremenima postao je izuzetan podsticaj za medijski dijalog. Tako kompozitorka Brigitte Dietrich počinje da snima zvukove iz sopstvenog okruženja, a potom stižu impresije iz Berna (umetnica Primula Bosshard prilaže svoje fotografije), Gila Kolb u nemačkom gradu Kasselu, umetnički medijator, fotografiše svaki dan nebo, Bettina Ezbidi, čelista, snima sa svog balkona dolinu u blizini Ramalaha u Palestini, zatim svakodnevno fotografije sa Sicilije šalje umetnica Marcella Barone, umetnica Françoise Emmenegger iz Beograda čvrsto se pridržava propisanih mera i za to vreme stvara, kao i mnogi drugi.

Arhiviranje karantina: Švajcarska umetnica Christiane Hamacher predstavlja on-line projekat

Iz ovakvih reakcija nastao je www.lockdown-archive.ch sa ciljem da se istovremeno sprovede refleksija, promišljanje o promenama koje nastaju i koje počinjemo da gledamo drugim očima, jer umetnički pristup može da uhvati trenutak u kojem se svet nalazi, a kojeg možda još nismo svesni. Ovaj konceptualni pristup arhiviranja različitog materijala na Internet lokaciji ostavlja trag koji omogućuje saradnju i reakciju, u kreativnom i dokumentarnom smislu.


Kako umetnici vide svet danas pogledajte na www.lockdown-archive.ch.

Foto: printscreen