Novu izlagačku sezonu Ulična galerija (Beograd, Nušićeva 8) otvorila je provokativnom izložbom „Shitstallation“ koja govori o ličnoj i društvenoj odgovornosti, javnim prostorima u gradu i našem odnosu prema njima. Izložbu grupe anonimnih autora je vrsta omaža nemaru, komunalnim i drugim problemima sa kojima se galerija bori od svog osnivanja. Napokon je rešenje na pomolu, a rešenje je uvek umetnost.

03 M Shitstallation
„Mi smo na prvi pogled (i drugi i treći) odvratan projektat. Stvaranjem nekarakterističnih uličnih prizora koji ostaju zauvek u podsvesti izazivamo mučninu sa tračkom duhovitog. Pomeramo prag tolerancije učmalog humora i percepcije gadnog. Skromim intervencijama prisvajamo kontaminirane parčiće ulica. Potrošenoj robi bar na trenutak odlažemo sudbinu žrtve klasifikacije otpada dok psećem izmetu vraćamo zasluženu pažnju prolaznika. Šminkamo ono što je ružno, a što je produkt ljudske nebrige. Ružno postaje atraktivno ili još ružnije. Parče pažnje, tog svetog grala marketinga, sada pripada i prljavom i odbačenom, potpunom autsajderu u borbi propagandim porukama na ulicama. Krademo dragocene sekunde pažnje namenjene kitnjastim izlozima, bilbordima sa besmisleno optimističnim porukama i nasmešenim promoterima zdravlja, sreće i izobilja“, objasnili su autori projekta.

01 M Shitstallation

Ovu izložbu sledi postavka serije crteža „Rezanci u Prolazu“ Ane Momčilović: trenutak upravo nazvan Rezanci u Prolazu, jer se tu i nalaze, kao nešto za poneti, za usput, za instant pregled i inspiraciju svakom konzumentu. Ova serija nastala je u proteklom periodu, tokom nekoliko putovanja po Srbiji. Jasno se vidi razlika u tematici, ali i oblikovno, u zavisnosti od mesta gde je mlada autorka boravila. Neka putovanja su ovekovečena narativnim crtežom dokumentarnog karaktera, dok su drugi, pokušaj da se elementarno uhvati tračak duha koji je u određenom momentu dopuzao do nje. Anin likovni izraz predstavlja svojevrsnu borbu sa svetom koji nas okružuje, ispričana kroz svakodnevne događaje, i inspirišuće momente koje ceo život pokušavam da uhvatim, poput zjala.

Ana Momčilović je diplomirala 2010. godine na Arhitektonskom fakultetu, a 2013. sa par prijatelja osniva udruženje građana „Ekološka disciplina“, koje deluje na polju ekologije i zaštite životne sredine. Omiljeni mediji joj je crtez, kroz koji lako kanališe svoje  kreativne ideje i zbog čega je aktivna na međunarodnim likovnim konkursima. Član je, i ujedno jedan od osnivača neformalne umetničke grupe Dispanzer.