Projekat “Heritage Hubs” Centra za urbani razvoj iz Srbije dobitnik je prestižne Evropske nagrade za kulturno nasleđe: Evropa Nostra za 2021!

Evropska komisija i Evropa Nostra upravo su objavile ovogodišnje dobitnike Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre. Prestižna nagrada EU za kulturno nasleđe odlazi u Srbiju, projektu “Heritage Hubs” Centra za urbani razvoj.

Centar za urbani razvoj Srbije dobitnik je prestižne nagrade Evropa Nostra za 2021.

„Dobitnici Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2021. su ambasadori lepote evropskog nasleđa, bila to tradicija i znanje, zadivljujuća arhitektura ili način na koji nasleđe može da poveže zajednice i generacije. Iskreno verujem da uspešni projekti očuvanja našeg materijalnog i nematerijalnog nasleđa zavise od posvećenosti ljudi koji iza njih stoje. Ovim nagradama mi, dakle, slavimo sve te izuzetne muškarce i žene, profesionalce u oblasti nasleđa, arhitekte, naučnike ivolontere koji nam približavaju naše zajedničko nasleđe. Treba im čestitati na njihovoj viziji”, obrazložila je odluke Evropske komisije i Evrope Nostre Evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Marija Gabrijel.

Organizacija Evropa Nostra, aktivno deluje u oblasti nasleđa više od pedeset godina, u preko četrdeset zemalja Evrope. Evropa Nostra nedavno je objavila listu od sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021, na kojoj je Manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.
Foto: press