Keramika, vuna, drvo i glina su ključni materijali koje je ukrajinski arhitekta i dizajner Victoria Yakusha, vlasnik studija Yakusha Design iz Kijeva primenila za novu kolekciju nameštaja Faina.

Brend Faina je mlad i prvi put je predstaljen u Bolonji 2014. godine a već 2015. nagrađen je na Međunarodnom takmičenju industrijskog dizajna Industart. Od tada Fina je predtavila brojne projekte poput sofe Polonina, fotelje Lono, kreveta Factura, komode Pechyvo, stola Shchedryy, stolica Hilka, podne lampe Pivnich, klub stola Hryb…

Koncept ovog brenda je live design i on uključuje primenu eko-materijala kakvi su drvo, krzno, keramika i to na način na koji se maksimalno koristi pozitivna energija ovih prirodnih sastojaka kolekcije. Naročito je dominantna glina kao jedan od najstarijih građevinskih materijala u istoriji čovečanstava, vrlo je plastična i prilično zahtevna za rad – dizajnerka je izradila nekoliko glinenih skulptura dok nije postigla idealan model.

Kako Viktorija kaže: „Faina se sama rodila”. Pre nekoliko godina ona je pronašla način da otelotvori nacionalno ukrajinsko nasleđe, da ga učini čitiljivim za ostatak sveta i plasira na međunarodnoj sceni, tako da svako ko pogleda kolekciju Faina doživi toplnu koju ova zemlja ima.

Foto: Faina promo