Muzej grada Beograda upriličio je tematsku izložbu „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac“, o životu i radu ova dva muzička velikana. Izložba je priređena povodom proslave Manifestacije Dani srpsko-slovenačkog prijateljstva, i trajala je od 1. juna do 10. juna, u izložbenom prostoru Parohijskog doma Srpske Pravoslavne Crkve u LJubljani. Prilikom otvaranja prisutne su pozdravili prvi sekretar ambasade Republike Srbije, gospodin Aleksandar Gatalica, gospođa Divna Obrenović i gospodin Marko Sladojević iz Srpskog kulturnog centra „Mihajlo Pupin“.


Kao dan srpsko-slovančkog prijateljstva obeležava se 12. jun i tom prilikom održana je proslava u Sloveniji uz prisustvo brojnih sponzora, zvanica, među kojima su bili svetska šampionka Nađa Higl Boharevic, ansambl „Kvintetke“ i vioske zvanice i prijatelji, među kojima su prisustvovali: nj. k. v. Aleksandar II Karađorđević i prineze Katarina, prof. Dr Milorad Pupovac, ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković, prvi sektreat ambasade Republike Srbije u Sloveniji Aleksandar Gatalica i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, koja se obratila pristunima:
„Na naše veliko zadovoljstvo po prvi put je prikazan javnosti jedan od muzičkih legata, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, u pitanju je građa o kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Ovom izložbom smo na najlepši način doprineli manifestaciji Dani srpsko-slovenačkog prijateljstva, koja se tradicionalno održava u junu mesecu u LJubljani, prikazavši jedno muzičko prijateljstvo između kompozitora Davorina Jenka, rođenog Slovenca i kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjaca, čime smo ukazali na duge i trajne veze između naša dva naroda, naročito kada je u pitanju kultura. Pored arhivske građe i narativnog dela, ovu izložbu smo upotpunili digitalnim sadržajem, tako da su posetioci mogli da koračaju rodnom Mokranjčevom kućom u Negotinu, putem VR naočara, a najznačajnije kompozicije ovih autora bile su dostupne za preuzimanje uz skeniranje QR kodova. Na ovaj način, uz digitalni sadržaj, Muzej grada Beograda privlači i edukuje mlade, formirajući novu publiku. Za Muzej grada Beograda je od velike važnosti da svoju građu predstavlja u zemlji, ali i u dijaspori, itičući istoriju kulture srpskog naroda. Zahvaljjujem se na pozivu za saradnju i na pomoći prilikom realizacije izložbe Prvom sekretaru ambasadora Republike Srbije u Sloveniji, gospodinu Aleksandru Gatalici, kao i gospođi Divni Obradović i gospodinu Marku Sladojeviću iz Srpskog kulturnog centra „Biblioteka Mihajlo Pupin“. – izjavila je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Foto: Milovan Miki Terzić