Poslovna zgrada Arapskog Fonda u Kuvajtu (Arab Fund for Economic & Social Development) predstavlja pravo remek delo arhitekture i umetnosti, a predmeti koji se nalaze u njoj vredniji su nego mnogi muzejski eksponati.

Izradnja je započela u avgustu 1988. godine, a završena u martu 1994. „Umetnost je život“ – rećiće vam vodič na početku razgledanja ovog zdanja, jer kada ovde uđete, vi ste ušli u umetničko delo. Sve je urađeno do perfekcije, do najsitnijih detalja. „Umetnost radi umetnosti“ ovde ne postoji.

U velikoj dvorani „Multi Hall“ plafon je urađen od 34 tone drveta, a centralno mesto je ukrašeno osmougaonim znakom

Pod i plafon svake prostorije krase isti detalji koji predstavljaju jednu simetričnu celinu, koja je tipična za arapsku umetnost. Ulaz zgrade je urađen od ručno klesanog kamena iz Tunisa. Ulazna vrata, urađena u Egipatu, teška su 1250 kg. Obložena orahovim drvetom, sastoje se od 8116 delova i 1664 držača-rama. U duborezu je iscrtano cveće, geometriski oblici i kaligrafija – karakteristični motivi za ove prostore. Ispod zgrade, u dva nivoa, na 10 000 m2 nalazi se parking za 400 automobila. U zgradi imaju 2400 biljaka u saksijama koje su ručni rad sa Tajlanda, a na krovu se nalazi rasadnik.

Za podove je korišćen italijanski mermer i sivi granit. Najsavremeniji bešumni liftovi, čija je unutrašnjost obložena i ukrašena drvetom iz Egipta, predstavljaju umetničku celinu za sebe. Cela zgrada je moderna replika tradicionalne arapske kuće. U obliku je kocke, čiji središni deo zauzima veliki osmospratni atrijum sa fontanom, koja simboliše bunar za vodu, a umesto soba za stanovanje, ovde se nalaze kancelarije i sale za sastanke. Porostor atrijuma besplatno ustupaju, tako da brojne ambasade u Kuvajtu, u ovom prostoru organizuju prijeme, muzičke koncerte i druge znimljive manifestacije, kako bi prestavile umetnike i kulturu svoje zemlje. Atrijum ima izuzetnu akustiku i može da primi oko 800 posetilaca.

Kancelarija Generalnog direktora Arapskog Fonda g-dina Abdulatif Yousef Al-Hamad

Tu se nalazi i velika biblioteka sa 80.000 knjiga, mada puni kapacitet iznosi oko 150 000 knjiga. Biblioteka ima pregradni zid napravljen od 6600 drvenih komada i 1300 stakala. U zgradi Arapskog Fonda videćete umetničke predmete iz brojnih arapskih zemlja. Tri lustera iz Maroka, pojedinačne težine 1,5 tona, sa ugrađenim motorima koji ih po potrebi spuštaju i podižu. Ćilim donet iz Maroka težak oko sto kilograma, dimenzija 9×9 metara, kao i ručno rađena vrata od kedrovine.

Mozaici na zidovima i podu su ručno sečeni i sastavljani. Drvene površine su obojene organskom farbom, pa se zato svake godine farbaju ponovo. Iz Egipta je ovde stigla prostirka za molitvu stara 152 godine, satkana od belog i žutog zlata, kao i spiralne stepenice urađene od drveta i antikvitet krevetac za bebu iz 15 veka.

Iz Sirije ogledalo i sto za šminkanje, pravljeni po meri, pre 130 godina. U to vreme žene su se šminkale isključivo stojeći. Sto od sedefa i oraha napravljen u Libanu. Stubovi, lukovi i pod iz Jordana. Iz Saudijske Arabije, iz Medine, prostirka za molitvu satkana pre 109 godina, od čistog zlata. U sali za molitvu nalazi se tepih od 114 m2, težine 850 kg. Tu su i slike, i skulputura od tikovine, umetnika iz Kuvajta. Jedno mermerno stepeniste je napravljeno tako da i jahač na konju može da uđe. Pored toga u ovoj poslovnoj zgradi možete videti i ptice.

U dvorani „Multi Hall“ nalaze se zastave 22 arapske zemlje

U velikoj konferencijskoj dvorani „Multi Hall“ nalaze se zastave 22 arapske zemlje, a plafon je urađen od drveta teškog 34 tone. Centralno mesto prostorije je ukrašeno osmougaonim znakom koji je simetrično postavljen i na podu i plafonu. „Multi Hall“ može da ugosti maksimalno 400 ljudi, a sala se iznajmljuje na najmanje dva sata, a najduže šest. U svim prostorijama su kožne fotelje koje je kreirao ugledni italijanski dizajner, a proizvedene su u Nemačkoj. Cena jedne fotelje koja se nalazi u konferencijskoj dvorani iznosi 3000 $. U kafeteriji se nalaze najjeftinije fotelje – „samo“ 1600 $ po komadu.

Tunižansku sobu krasi sto napravljen od brazilskog granita, težine 5,5 tona, a dužine 14 metara. Napravljen je od pet ploča. Granit je takav da se u njemu sve ogleda – zidne keramičke pločice iz Tunisa, ali i ljudi koji sede za stolom. U ovoj sobi može se smesti 84 osobe.

Zgrada zauzima površinu od 71×74 m, a njena izgradnja koštala je 114 miliona dolara. U tu cenu je uračunato sve – građevinski materijal, radna snaga, nameštaj, antikviteti, umetnički predmeti… Kvadratni metar je kostao oko 2000 $, a sve je urađeno transparentno i bez korupcije. Danas ovde radi 390 ljudi, pored njih tu je i obezbeđenje, servis za održavanje i čišćenje koji čine celinu za sebe.

Antikvitet - sto i stolice

I za kraj još jedan zanimljiv podatak – zgrada nije delo arhitekte, već ekonomiste! Generalni direktor Arapskog Fonda g-din Abdulatif Yousef Al-Hamad osmislio je sve što ovde vidite. U toku izgradnje pregledao je preko 4000 originalnih i 7600 detaljnih crteža. Njegova kancelarija nije otvorena za turiste. U njoj se nalaze veoma retki predmeti – sto napravljen od kosti jelena i sedefa iz Indije, drveni bankarski šalter iz Njujorka, iz vremena osnivanja berze, i mnogi drugi… Više informacija na: www.arabfund.org

Tekst: Marina Bulatović
Foto: Budislav Bulatović