Prva retrospektivna izložba vizuelne umetnosti koju je izveo Bob Dilan (Bob Dylan) pod nazivom „Retrospectrum“ otvorena je u Muzeju moderne umetnosti u Šangaju. Ova postavka pokriva pet decenija u karijeri slavnog umetnika i ima sveobuhvatan pristup u pogledu svih njegovih umetničkih delovanja kao što su pisanje i muzika. Dizajn postavke izveo je renomirani britanski studio Nissen Richards.

Retrosepktivna izložba Boba Dilana u Šangaju predstavlja njegovo vizuelno stvaralaštvo

Na izložbi je predstavljeno preko 250 radova koji su izvedeni u različitim medijima kao što su ulje na platnu, akrilik, vodene boje, tuš, pastel i crteži u uglju.

„Izložba daje posetiocima jedinstvenu mogućnost da proputuju kroz Dilanov svet vizuelne umetnosti, da vide umetnička dela koja su pozajmljena iz brojnih privatnih kolekcija širom sveta. Takođe izložba ga predstavlja kao pevača, pisca i koncertnog izvođača, kroz sve ikoničke elemente njegove karijere.“, rekao je direktor Muzeja Derek Yu.

Sam Dilan izjavio je da je pogled na sva dela u celini, nakon toliko godina, fascinantan, jer ih ne vidi smeštene na posebno mesto i u posebno vreme več kao deo jednog kontinuiteta, kao deo percepcije koju je oblikovao život.

„Naš dizajnerski pristup bio je da primenimo što više print tehnika na sve zidove i podove, da obuhvatiomo duh mesta izložbom i to Dilanovim stilskim pristupm. Čak smo inspiraciju uzimali iz Bobovih umetničkih dela, i njegovog velikog kulturološkog uticaja, rekla je Pippa Nissen, direktor studija Nissen Richards.

Retrosepktivna izložba Boba Dilana u Šangaju predstavlja njegovo vizuelno stvaralaštvo

Foto: Amey Kandalgaonkar