Sanja Žigić predstaviće u Maloj galeriji ULUPUDS-a izložbu „Barijere” kao rezultat istraživanja motiva barijara kroz digitalnu grafiku gde im daje simboličku, kontekstualnu i konceptualnu vrednost, a sam rad je odgovor na svakodnevicu i lična iskustva.

Sanja Žigić predstavlja istraživanje motiva barijere kroz digitalnu grafiku
Digitalna grafika iz serije “Barijere”, Sanja Žigić 2016. (40.5×29 cm)

„Seriju radova Barijere započela sam pre pet godina i prvobitna ideja bila je da se ovaj projekat zasniva pretežno na osnovnim principima komponovanja gde su glavni nosioci crtež i boja najdominantniji. Istraživanjem i produbljivanjem teme obim interesovanja ubrzo se proširio i pored osnovne ideje stvaraju se i nadopunjuju nove simboličke i kontekstualne vrednosti. Motiv barijera na novonastalim radovima logičan su sled prethodnih radova i čine suštinski isečak prethodne celine. Simbolika određenih elemenata u radu može da se tumači na više načina i publici su na taj način predstavljene mnoge teme i samo od percepcije publike zavisi koja će biti dominantna, a koja ne”, objasnila je autorka izložbe.

Digitalna grafika iz serije “Barijere”, Sanja Žigić 2019. – Б3

Sanja Žigić je rođena 1985. godine u Kikindi. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafiku u klasi profesora Zvonka Tilića i stekla zvanje diplomirani grafičar i profesor likovne kulture. Master studije završila 2011. godine u klasi kod istog profesora i stekla zvanje Master likovni umetnik. Bila je mentor na IV Grafičkoj koloniji „Sofija“ u Bogdancima – Makedonija. Radi u Novom Sadu na Akademiji umetnosti od 2014. trenutno u zvanju stručnog saradnika na Katedri za grafiku. Doktorske akademske studije na likovnom departmanu AUNS upisala je 2017. Priredila je 15 samostalnih i učestvovala na više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je SULUV-a i ULUS-a.

Digitalna grafika iz serije “Barijere”, Sanja Žigić 2019. – Б3
Digitalna grafika iz serije “Barijere”, Sanja Žigić 2016. (40.5×29 cm)

Izložba traje od 5. do 10. avgusta 2019.

Foto: promo (fotografije radova autora)