Mala galerija Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS, Uzun Mirkova 12) u Beogradu predstavlja od 29. novembra 2020. izložbu „Bube koje nose svetlost“ autorke Bojane Ban. Izložba traje do 12. decembra i po svemu što dosad znamo o Bojani Ban i njenim radovima, biće to jedan od gradskih bisera i zadovoljstava koje sebi treba priuštiti.

Bojana Ban je magistarka slikarka po obrazovanju, a u stvarnom životu likovni stvaralac u renesansnom maniru. Teško da postoji polje likovnog stvaralaštva u kojem se Bojana nije dokazala. Slike, crteži, ikone, nameštaj, skulpture, ilustracije za knjige, restauracija, konzervacija… Šta god vam padne na pamet, budite sigurni da je i u tome ostavila svoj likovni trag, rekla je Majda Sikošek o radu autorke.

Bube koje to nisu: Bojana Ban predstavlja lapme, umetnička dela u Maloj galeriji ULUPUDS-a
Bojana Ban, llampa

Mali je broj likovnih stvaralaca koji imaju tu hrabrost da krenu u nepoznato, da otkrivaju nove mogućnosti likovnog izražavanja, traženja puteva sporazumevanja likovnim jezikom, dostizanja skrivenog u nama i oko nas. Upravo ona ima tu smelost da se sa mnogim zahtevima suoči i upornosti da istraje u vođenju sebe, kao likovnog stvaraoca, kroz sve neizvesnosti na putu stvaranja, izjavio je Mihailo Pisanjuk o radu Bojane Ban.

Sada izložene skulpture, njih oko 50, od kojih oko polovine njih „nose svetlost”, različitih veličina i napravljene od najraznovrsnijih materijala, zapravo nisu ni bube ni lampe, ali jesu i jedno i drugo, a u stvari su svetlost pravih umetničkih dela.

Foto: promo