Slikar Dragan Zarić Zare i istoričar umetnosti Zorica Zarić, brati u sestra, predstaviće svoje radove na izložbi „Krug”, u galeriji Singidunum od 20. decembra 2016.

Zorica Zarić, autorka autentično dizajniranog nakita „Aurora“ i specijalni pedagog i slikar Dragan Zarić vođeni su za postavku ove izložbe idejom o krugu kao simbolu savršenosti i harmonije; krug kao ispunjenje, kao točak života koji nas navodi da idemo uvek dalje u spoznaji svoje suštine i smisla života. Specijalni gost otvaranja izložbe biće pisac Andrija Terzić koji će nam pričati o svom viđenju umetnosti, a njegove potpisane knjige biće deo izložbe, za sve zainteresovane.

Zorica Zarić je od malena imala kreativnu crtu, pravila je nakit od različitih materijala. Oprobala se u dizajnu tekstila, kože i keramike. Kristali kao deo prirode su uvek prisutni u njenim radovima. Imala je mnogo samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.

Na pitanje zašto su se ona i Dragan odlučili da zajedno izlažu, odgovara:
„Naša povezanost je višeslojna. Pored toga što smo brat i sestra, vezuje nas i naš umetnički rad. Kroz naše umetničko izražavanje, kroz igru sa bojama, formama i oblicima, želimo kroz jedan interaktivan odnos sa publikom da prenesemo naš doživljaj stvarnosti, ljubavi i života. Postavka izložbe je zamišljena kao ambijent naše dnevne sobe, kao projekcija topline našeg porodičnog doma. Slike su na zidu, a nakit je postavljen u prostoru na postanementima i na malim komadima nameštaja (lampa, mali sto, fotelja, knjige).“

Dragan Zarić Zare je interesovanje za slikarstvo iskazao u najranijem detinjstvu. Posle studija istorije umetnosti živeo je i radio u Parizu, Briselu i Nju Delhiju. Intenzivno putuje i mnogo uči o kulturi Istoka i Zapada. Ta znanja i iskustva su mu bila česta inspiracija za slikanje. Koristi kombinovane tehnike. Imao je mnogo samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.

Izložbu „Krug“ čini oko 20 radova rađenih kombinovanom tehnikom u akvarelu, galerijskih formata, radova Dragana Zarića Zareta. Biće predstavljeno i oko 20 komada autentično dizajniranog nakita „Aurora“ radova Zorice Zarić.

Foto: promo