Povodom obeležavanja Dana Muzeja Vuka i Dositeja, u utorak, 28. februara u 13 časova otvara se izložba „Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996)“.

Izložba „Ispričana Nepričava” povodom velikana Mihiza i Miće Popovića
Izložbu i prateću publikaciju realizovali su muzejski savetnici Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, imajući u vidu pre svega istorijsko vreme i okolnosti u kojima su na svojstven način, Popović – vizuelnim izrazom a Mihiz – pisanom rečju, obeležili izuzetno stvaralaštvo i dragoceno prijateljstvo.
Pre sedam decenija otvaranjem izložbe slika Selo Nepričava predstavljeni su radovi mladog slikara Miće Popovića. Bila je to prva gostujuća izložba u novoosnovanom Muzeju Vuka i Dositeja, u kojem je mladi pisac, esejista i budući kritičar Mihiz, bio kustos asistent. Izložbu je otvorio upravnik Muzeja, Đuro Gavela, a javnosti se obratio i Mihiz, koji je, tom prilikom, za stvaralaštvo svog prijatelja i kuma, između ostalog, rekao da „Mića slika zemlju Srbiju plemenitim spojem najboljih naših likovnih tradicija i duhom moderne slikarske umetnosti.“ Životni putevi ove dvojice znamenitih umetnika i mislilaca bili su neprekidno povezani više od pola veka. Zbližila ih je ne samo ideja da „svoju mladost ne prožive pognute glave i nemušto” (M. Popović), već i hrabrost da se u svojim dvadesetim godinama odupru nametnutoj estetici u umetnosti.

Izložbom i pratećom publikacijom Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996) obuhvaćeni su rani radovi Miće Popovića, nastalih pedesetih i šezdesetih godina iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka Narodnog muzeja Srbije, Likovne zbirke Muzeja Vuka i Dositeja, Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, pri Centru za kulturu „Vuk Karadžić“, Loznica, Srpske čitaonice u Irigu, kolekcije porodice Popović i zaostavštine Borislava Mihajlovića Mihiza.

Publika će moći da vidi izložbu do 30. aprila.