U bečkom Dizajn forumu (designforum) u okviru Muzejskog kvarta se 16. decembra otvara izložba nameštaja i svakodnevnih predmeta pod nazivom SIMPLE. Nova jednostavnost (SIMPLE. die neue einfachheit). Ovom izložbom austrijski dizajnerski forumi predstavljaju aktuelne trendove u dizajnu i predmete koji izgledaju jednostavno ali su posebno osmišljeni i sa smislom kreirani.

Foto 1

Najnoviji trend u dizajnu je da predmeti odišu jednostavnošću. Na naizgled „jednostavnim“ predmetima se obično ne vidi koliko je rada, kreativnosti i znanja bilo potrebno u njihovom procesu nastajanja. Izloženi nameštaj i svakodnevni predmeti su svesno pojednostavljeni i podređeni svojoj svrsi, ali su precizno napravljeni i to od visoko kvalitetnih materijala. „Nova jednostavnost“ se skriva u perfekciji svakog detalja.

Foto 2

Ako se dizajn smatra ogledalom društvenih prilika, „Nova jednostavnost“ stvari bi mogla da se tumači kao izraz čovekovog traganja za jasnoćom, senzibilnošću, odmerenošću i samostalnošću tj. kao suprotnost kompleksnosti i protivrečnosti globalizovanog sveta.

Foto 3

Na izložbi „SIMPLE. Nova jednostavnost“ prikazani su lokalni i međunarodni dizajnerski predmeti koji predstavljaju povratak osnovama njihove svrhe i primene. Izložba je otvorena do 14. februara 2016. godine.

Foto: Klupa © Robert Maybach; Krckalica za orahe © Jeppe Sorensen; Kašičica za čajnu kesicu © FBI Photography; Luster © Ferran Val Fernando Alda