Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Japanskom ambasadom u Republici Srbiji i Japanskom Fondacijom, predstavlja beogradskoj publici jedinstvenu izložbu pod nazivom „Lutke Japana“. Japan neguje jedinstvenu kulturu lutaka i ima dugu tradiciju njihove izrade. Svaka lutka ima svoje značenje i namenu, duboko povezano sa svakodnevnim životom. Ovo vekovno vrednovanje lutaka ima za posledicu uverenje da one nisu samo dečije igračke, već i umetnička dela vredna divljenja.

Hakata Ningjo

Na izložbi su prisutne i Lutke iz Kjotoa, grada velike tradicije, a njihovu posebnost čine prefinjeni oblici i raskošni vez na kostimima. Tu su i Ojama lutke, koje prezentuju modne stilove japanskih žena, posebno njihove frizure i kostime. Kimekomi drvene lutke koje nose kimono, izvedene su kimekomi tehnikom, kada se lutke odevaju lepljenjem obojene tkanine. Hakata lutke potiču iz istoimenog dela oblasti Kjušua. Napravljene su od gline, a naročito su poznate po bogatom koloritu. Ičimacu lutke realistično prikazuju japansku decu. Tu su i Kokeši drvene lutke itd.

Ono što karakteriše japanske lutke je spokoj kojim odišu njihova lica. Delikatan izraz postiže se pažljivim nanošenjem praha od školjke kojim se pokriva lutkino lice. Sa svojim izražajnim bojama one ujedno pokazuju bogatstvo i raskoš drevnih kostima.


U Japanu su lutke visoko cenjene forme umetničkog zanata. Izložbe lutaka predstavljaju svojevrsna takmičenja na kojima zanatlije pokazuju najfinije tehnike izrade.Savremene zanatlije koriste oprobane stare metode u stvaranju tradicionalnih japanskih lutaka, koje posebno cene njihovi vlasnici. Tako ova izložba daje reprezentativan pregled raznovrsnosti japanskih lutaka i finoće njihove izrade.

 

Izložba traje do 4. jula, ulaz je slobodan.