Balkanska dizajn mreža koju su osnovali organizacija Mikser, Hrvatsko dizajnersko društvo i Public Room iz Skoplja, raspisuju regionalni dizajn konkurs „Young Balkan Designers“ (Mladi balkanski dizajneri) za 2016. godinu, pod sloganom „Novo analogno“. Konkurs je otvoren od 10. februara do 10. aprila 2016. godine, za sve članove BDN mreže do 35 godina starosti iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunuje, Slovenije, Srbije i Turske.

YBD 2015 u Beču

BDN ove godine najavljuje nadogradnju Young Balkan Designers konkursa, pa će u 2016. godini dizajnerima biti upućena dva otvorena poziva. U prvom, dizajneri se pozivaju da istraže svoje neposredno okruženje promišljajući „Novo analogno“, dok će drugi poziv, težeći da učvrsti vezu između dizajna i proizvodnje, implementirati ideje istražene u prvoj fazi putem pet brifova od strane pet različitih regionalnih kompanija i proizvođača. Takođe, nakon predstavljanja „Novih analognih“ ideja na Mikser Festivalu, žiri će odabrati pet do deset autora koji će ostvariti pravo direktnog učešća u drugoj fazi.

YBD 2015 na Mikser Festivalu

Slogan YBD 2016 „Novo analogno“ poziva na kreiranje dizajn projekata – proizvoda, koncepta, scenarija, usluga – koji vraćaju ručnu izradu u proces proizvodnje i dizajna, direktno ih uvezujući sa materijalima, zanatima i tehnikama koje nam nudi balkanska kultura. YBD 2016 konkurs želi da istraži načine na koje Balkan kao društvo može da aktivira i afirmiše vrednosti sopstvenih kulturnih dobara i doprinese globalnoj raspravi o dehumanizaciji procesa proizvodnje, nastaloj kao posledica kapitalističkog modela i digitalne produkcije koji zanemaruju ljudski faktor, to jest čoveka, njegovu ličnost, emocionalni sklop i ideale ka kojima teži. Od dizajnera se traži da razmisle o humanizaciji procesa proizvodnje, kao i o načinima implementacije lokalnih veština i zanata u savremeni dizajn, sa fokusom na direktno i neposredno uključivanje lokalne zajednice u proces rešavanja problema i proizvodnje, nasuprot njihovom fiktivnom uključivanju putem društvenih mreža.

Stručni žiri u sastavu: Konstantin Grčić (industrijski dizajner), Tomislav Knezović (Prostoria), Zoran Jedrejčić (industrijski dizajner), Jelena Matić (profesorka na Univerzitetu u Beogradu) i Nikola Radeljković (Numen/ForUse) će 19. aprila proglasiti širi izbor radova koji će biti izložen u okviru talent zone Mikser festivala 2016, koji se od 8. do 12. juna održava u beogradskoj četvrti Savamala. Nakon Mikser festivala, 10 najboljih projekata po izboru stručnog žirija biće deo putujuće izložbe koja će gostovati na istaknutim regionalnim dizajn festivalima.

Konkurs je otvoren do 10. aprila 2016, a o uslovima za prijavu saznajte više putem sajta http://www.balkandesignnetwork.org
.