Različiti kulturološki uticaji, tradicija i individualan izraz su odlike trendova koji su početkom meseca na sajmu robe široke potrošnje Tendence 2018 u Frankfurtu najavljeni za predstojeću sezonu. Sloboda izbora, mogućnost prolagođavanja, ekološki dizajn koji šarmira su ono što će kreativcima otvoriti mogućnosti za autentično izražavanje bilo da tragaju za detaljima za dom, poklonima ili outdoor opremom.


Preko 20.000 posetilaca Tendenci koji u Frankfurt redovno stižu sa različitih destinacija imalo je priliku da se sretne sa inovativnim poslovnim predlozima, a među njima pre svega kupci, kojima su u prvi plan servirane nove mogućnosti za concept prodaju, odnosno concept store-ove. Ideje i impulsi koje donosi 960 izlagača ovog sajma su predstavljeni u nekoliko segmenata koji ističu jedinstven karakter proizvoda i bolju orijentaciju u asortimanu: Tendence.Impulse, Outdoor Living, Concept Store Inspirations and Paper & Friends. Paralelno sa sajmom Tendence u okviru Messe Frankfurt održana je prvi put konferencija Pioneers of Lifestyle povezujući start-up firme, manje i srednje kompanije iz industrije lifestyle-a.


Humor i eksperiment ujedninjeni su u stilske pojave koje se oslanjaju na tradiciju, prirodu i etno motive koji u rukama profesionalaca postaju savremeni dizjnerski proizvodi, veseli, autentični i tendenciozno nesavršeni. Nakit i dekorativni predmeti pokazuju oslanjanje na etno korene dalekih i drevnih kultura – ovaj miks donosi naglašenu dekorativnu vrednost čiji je rečnik utemeljen na bojama kojem sjaj i glamur daju savremeni izraz.


Skandinavska niša je, kao na većini drugih sličnih smotri, dominantna: more, pesak i plavetnilo inspirišu od detalja do komadnog nameštaja. Poslednji lifestyle trend lagom izvorno potiče iz Švedske a odnosi se na postizanje balansa i harmonije, postavljanja stvari u pravi odnos – ničega previše niti premalo. Mirno okruženje, prirodni materijali, drvo, kamen, vuna i lan su početna tačka najrazličitijih predloga kojima je zajednički imenilac – jednostavnost.


Boje koje će ove jeseni utopliti enterijer oslanjaju se na palete izvedne iz Bordeaux nijanse, zatim petrolej i karija, i naravno, nezaobilazna će biti boja godine ultraviolet, a kako se proleće bude približavalo prisutna će biti rosé boje, zatim nijanse mente, kao i boja senfa. Nijanse plave, denim i indigo ostaju u modi.


Zlatno, lim i srebro će biti nosioci akcenata kroz sve trendove i stilove. Tekstura će ići u krajnosti: od onih uglačanih visokog sjaja do tradicionalnih gravura i patina, što će činiti deo čulnog iskustva.
Oprema za balkon inspirisana je savremenim sistemima rasvete, a nameštaj odiše retro duhom jer inspiracija seže u međuratni period.


Posebnu smelost, veštinu i eksperimentalni duh pokazali su mladi talenti koji su učestvovali u izložbenom prosotru Talents: za sve one koji traže podrški svojoj individualnosti kroz detalj, nakit nekoliko mladih talentovanih dizajnera daje više od traženog odgovora. Alena Willroth, Elena Reubel, Eunok Cho, Ann CoxStefanie Kölbel, KOSAE – Jewellery & Design, Anthe Stutz, Karen Vanmol… samo su neki od izlagača čiji radovi zaslužuju titulu pravog umetničkog eksponata.


Foto: press, Mese Frankfurt Exhibition GmbH / Jan-Luc Valentin, Petra Welzel, Pietro Sutera