Dom kulture „Studentski grad“ sutrašnji praznik, Međunarodni dan žena, i ceo mesec mart posvećuje ženama koje danas daju doprinos kulturi i umetnosti na domaćoj sceni. Žene u kulturi i umetnosti, rediteljke, režiserke, ženski bendovi, pitanje rodne ravnopravnosti, žensko pismo, sve će to biti deo programa koje DKSG priprema za mart.

Nico

U 19 sati u Maloj sali dugogodišnji saradnik i predavač Doma kulture Mićun Ristić održaće predavanje o NICO.
Rođena je kao Christa Päffgen, sa šesnaest je postala tražena manekenka i uzela ime Niko. Živela je u Italiji, Francuskoj i Engleskoj; kretala se u boemskim krugovima i glumila u nekoliko filmova, uključujući Felinijev Sladak život. U Njujorku je bila deo Vorholove Fabrike i jedna od Chelsea Girls. Na prvom albumu Velvet Underground otpevala je tri pesme, ali su to bile takve pesme da bi već i zbog njih, uz minuli rad, bila ikona pop kulture.

Milena_Pavlovic_Barili_-_Hot_pinkwith_cool_gray_1940_Vogue_slika koricu zenske citanke

U 20 sati u Klubu Magistrala biće održan razgovor o „Ženskoj čitanci“ autorke Vere Kopicl. Pored autorke u razgovoru učestvuju Dubravka Đurić, Silvia Dražić, Radmila Lazić i Vera Kopicl, a ovo su imena o kojima knjiga goovri: Jefimija, Jelena Balšić, Eustahija Arsić, Milica Stojadinović Srpkinja, Draginja Draga Gavrilović, Danica Marković, Anđelija L. Lazarević, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović, Svetlana Velmar – Janković, Judita Šalgo, Milica Mićić Dimovska, Vida Ognjenović, Radmila Lazić, Gordana Ćirjanić, Nina Živančević, Biljana Srbljanović, Mirjana Novaković i Milena Marković. O njima govori Ženska čitanka.

Ida Prester

U 21 sat u Velikoj sali popularni sint-punk sastav Lollobrigida nastupiće na velikom koncertu u DKSG povodom Osmog marta. Lollobrigida je sastav koji je prvobitno nastao kao duet, a čiji je duhovni vođa i kreativni motor hrvatska medijska zvezda Ida Prester. Legenda kaže da je Ida u leto 2005. godine zakoračila na muzičku scenu Hrvatske debi-albumom Cartoon Explosion, sa koga su se izdvojili hitovi Party i Bubblegum Boy. Najnoviji sastav pored vokalistkinje Ide Prester, čine Nikola Vukotić, Petar Stojanović i Svebor Šakić.

 

Ulaz za sve osmomartovske programe u DKSG je besplatan!