Ovogodišnji najveći međunarodni sajam tekstila Heimtextil 2017 u Frankfurtu najavio je pod motom Explorations za predstojeću sezonu istraživanje prirode i kulturnih uticaja u savremenim tekstilnim tehnologijama kao dominantni trend.

Sajam je istakao svoj značaj kao najvažnijeg trendovskog barometra, a taj pokazatelj je prepun fascinacije i radoznalosti za sve one koji se bave dizajnom enterijera, industrijskim dizajnom ili su uključeni u tekstilni biznis. Preko 70.000 posetilaca iz čitavog sveta okupilo se u januaru uprkos jakoj zimi i lošem vremenu u Frankfurtu na monumentalnoj izložbi koju su sačinjavali proizvodi kompanija za tekstil iz 67 zemalja među kojima su najprisutnije one iz Brazila, Kine, Velike Britanije, Italije, Japana, Rusije i SAD-a. Cifre govore za sebe: Heimtextil je ponovo postigao rekord u posećenosti i broju izlagača, rekao je Detlef Braun CEO Frankfurtskog sajma (Messe Frankfurt).


„Raznorodni materijali bogati koloritom i prisustvo poznatih dizajnera kao i mladih talnata su privukli dosta pažnje, a meni kao dizajneru je posebno značajno to što vidim da ću pored dizajna tapeta svoj rad proširiti na kolekcije posteljina, jastuke i druge kućne tekstile”, rekao je dizajner Michael Michalsky.

Natalie Wienmann iz francuske agencije Calin International /Exalis koja je angažovana za postavku izložbe trenda „Theme Park” naglasila je da će u fokusu biti savršen dizajn i inovativna funkcionalnost. Izložbu koja je osnovni trend orijentir i inspiracija koje je međunarodni tim stručnjaka iz Francuske, Japana, Holandije, Velike Britanije, Namačke i SAD-a istraživao i postavio za narednih 18 meseci prati knjiga trenda koja će u ovom periodu biti osnovno sredstvo za rad arhitektama i dizajnerima.

Vođeni vizijom koja podstiče našu radoznalost i istraživački duh stručnjaci okupljeni oko trend okruglog stola (Trendtable) izabrali su inovativne materijale, teksture i nove paterne koji će podvući i ojačati kretivnost i inspiraciju u radu eneteijerista sa kućnim tekstilima i tekstilima za objekte javne namene.

Trendovi za 2017/2018. godinu objedinjeni su nazivom EXPLORATONS
VIRTUAL EXPLORATONS
Digitalni procesi omogućili su novu interpretaciju transparentnih materijala tako da je materijal sa bisernim odsjajem ponovo aktuelan i to na jedan nov, življi način. Svila podseća na odraze vode zahvaljujući izuzetnom hologramskom odsjaju. Ekstravagantni floralni paterni, žakar i čipka ponovo su dominantni; rođene su nove forme digitalne egzotike, ćelijske strukture inspirišu nova 3D rešenja, dok organske strukture tehnički realizovanim materijalima daju poetski dodir. Boje su žive i podsećaju na prelive i odsjaje vode.


CULTURAL EXPLORATIONS
Novi urbani multikulturalizam oblikuje jedinstvene forme i ta transformacija se oseća i u enterijeru, pri čemu se gubi fokus na određenu kulturu, već na scenu stupa univerzalni miks; tradicionalne tehnike su modernizovane i objedinjene, a rezultat su moderne i luksuzne modifikacije. Pigmenti boja se mešaju sa urbanim senkama i daju univerzalni etno look.


PLANETARY EXPLORATIONS
Magični sjaj minerala i bogatstvo sirovina inspirišu nepoznate strukture koje podsećaju na najdelikatnije prirodne površine. Princip „kontrolisane slučajnosti” vodi ka novim nijansama, a teški i voluminozni materijali podsećaju na površinu Meseca. Paleta boja predstavlja igru svetlih i tamnih nijansi u tonskim rasponima pepela.


NATURAL EXPLORATIONS
Novo otkrivanje urbanih aspekata dizajna tekstila ide preko istraživanja prirode: primena prirodnih materijala u indsutrijskim prcesima danas je savremenija i prisutnija više nego ikada – ne samo zbog planetarnog respekta, već i iz potrebe da se ostvari simbioza enterijera i prirode. Prirodni touch je prisutan kroz unošenje struktura kao što su drvo; prenose se detalji inspirisani životinjskim svetom, intenzivni zeleni tonovi se mešaju sa zemljanim bojama.

Posetu i izlaganje na ovom sajmu kod nas omogućuje firma „Zodax” Beograd koja je zvanični zastupnik Frankfurtskog sajma za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju (Resavska 32/IV, www.zodax.rs).

Foto: Messe Frankfurt GmbH, Calin International /Exalis,