U Beču se od 8. do 12. novembra 2016. na različitim mestima u gradu održavaju „Bečki dani nakita“. Drugu godinu za redom na jednom mestu naćiće se svi stvaraoci nakita – umetnici, dizajneri, juveliri, galerije, prodajni saloni kao i obrazovne institucije. Ovu manifestaciju otvoriće „Noć umetničkog nakita“ izložbom u bečkom Muzeju primenjene umetnosti (MAK).

„Bečki dani nakita“ predstavljaju platformu za savremene stvaraoce nakita sa ciljem da se aktuelna proizvodnja nakita približi široj javnosti. Osim toga ova manifestacija nudi ljubiteljima nakita i stručnjacima jedinstvenu mogućnost da prodube svoja iskustva i znanje o nakitu. Na programu su tematske izložbe, individualne i grupne prezentacije, radionice, razgledanje galerija, prodajnih salona i ateljea, predavanja i diskusije.

Cilj ovog festivala je takođe da se kod publike probudi strast nošenja i sakupljanja nakita. U vezi s tim razvijen je koncept koji istovremeno dotiče intelekt, haptiku, emociju i čulnost. Kako pokazuju promene prethodnih godina, prelazi između različitih oblika proizvodnje nakita sve su lakši a isprobavanje i eksperimentisanje sa različitim materijalima kao i primena novih i inovativnih tehnika sve više je u centru pažnje.

Foto: Oogrlica, E. Jesus Defner/Galerie Slavik, 2011 Wiener Schmucktage

Foto: Prsten, Forum Goldschmiede Wiener Schmucktage

Foto: Narukvica, Martina Hartinger, 2015 Wiener Schmucktage