Autorska izložba „Fantastičnih 6″ predstavlja raznorodna i najreprezentativnija dela šestorice slikara figurativnog opredeljenja: Milan Tucović, Željko Djurović, Sergej Aparin, Zoran Velimanović, Vladimir Dunjić i Željko Tonšić su naklonjeni tradicionalnom, koje se transponuje u fantastično, metafizičko, onostrano i vanpojavno. Oni – do ove izložbe – nikad nisu izlagali zajedno, te je osmisliti postavku bio poseban izazov.


U pitanju su srpski umetnici srednje generacije, etablirani stvaraoci sličnih senzibiliteta. Pet savremenika i jedan koji više nije medju nama! Ovi stvaraoci su artikulisani u različitim likovnim medijima. Prvenstveno su posvećeni slikarstvu, ali i objektima i skulpturi. Likovni kredo te grupe umetnika pokreću snovi i fantastično. Njihovo slikarstvo obraća se i vraća čoveku kroz građenje složenih, slojevitih, raznolikih kompozicija, od kojih je svaka jedan svet i ostvarena vizija. Za sve njih karakteristična je stvaralačka zrelost, kontinuitet u radu i metavremenski pristup slikarstvu, koji počiva na postulatima renesansne umetnosti.

Ideja za nastanak izložbe „Fantastičnih 6″ leži u činjenici da je tok nasleđa figurativne, pa samim tim i fantastične likovne umetnosti u Srbiji, više nego primetan u poslednjih 40 godina, i u evidentnom postojanju pojedinaca koji su se samostalno usavršavali i pri tom su nagrađivani.

Autorka izložbe Maja Živanović je dve decenije pratila razvoj fantastične umetnosti kroz televizijske emisije i različite vidove predstavljanja odabranih umetnika na Radio Televiziji Studio B. „Shvatila sam da je medijska, a i pažnja likovne javnosti poslednjih godina bila usmerena ka nekim drugim pravcima i likovnim medijima. Stoga je ova izložba logičan sled mog istraživanja u tom polju likovne umetnosti”, rekla je Maja Živanović.


„S obzirom da živimo u vremenu koje nipodaštava personalnost i individualnost i gde je umetnost sve više okrenuta tehnologiji i novim medijima, osmislila sam izložbu šestorice slikara koji svojom estetikom i stvaralaštvom nastoje da, kroz sopstvene mitologije i zavidna crtačka umeća, obnavljajući prošlost, vide i vode nas u budućnost. Umetnici vizionari – Tucović, Djurović, Aparin, Velimanović, Dunjić i Tonšić – čuvari su tradicije, ali i ljudskosti i duhovnosti. Ono što ih spaja je autentičnost i ljubav prema metafizičkom i fantastičnom”, rekla je autorka.

Obimnom izložbom, u pet prostorija Kuće Legata, sintetizovani su veliki i srednji formati slika svih autora, različitih tematika i kolorita, koji dominiraju prostorom, ali ne umanjuju značaj posvećenosti ovih umetnika crtežu kao osnovnom vidu likovnog izražavanja.
Foto: promo; Tekst: Maja Živanović