Umetnik Nikola Lazić predstavlja svoje slike i objekate izložbom „Geometrija zlatne niti“ u beogradskoj Galeriji ’73 koja se može pogledati do 20. septembra 2016. godine. Reč je o ambijentalnoj postavci, kroz skulpture i slike, koje u minimalističkom duhu isecaju oštri geometrijski oblici trougla, kvadrata ili kruga. Hladan metalni odjek materijala utišan i oplemenjen zlatnim intervencijama proteže se vazduhom veličajući geometrijske principe shvatanja prostora.

 

izlozba-geometrija-zlatne-niti-nikole-lazica-ambijentalna-celina-slika-skulptura-i-zlatnog-odsjaja_2

 

U crtanim i slikanim studijama, od minijaturnih do metarskih formata, Lazić osmišljava mogućnosti planiranja nemogućeg prostora, koji zajedno sa pozlatom evociraju ideju beskonačnosti. Svođenje na bazične elemente poimanja vizuelne stvarnosti u ovoj izložbi opredmećuje stalnu potrebu da neobuzdanost i nepredvidivost prirode podredimo sebi.
Likovno istraživanje Nikole Lazića u postavci počiva na nekoliko osnovnih geometrijskih oblika – na kvadratu, krugu i trouglu od kojih temu dalje razvija kombinujući ih i planirajući nemoguće oblike obrnute perspektive i iščašene logike, a po ugledu na op-artovske principe i umetnike – naučnike poput Morisa Kornelisa Ešera, napisla je u katalogu izložbe Mina Rakidžić.

izlozba-geometrija-zlatne-niti-nikole-lazica-ambijentalna-celina-slika-skulptura-i-zlatnog-odsjaja

Nikola Lazić, rođen je 1991. u Beogradu. Prvu godinu master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završava na programu razmene na u Akademie der bildenden Künste u Minhenu (Nemačka). Master studije završio je 2015. godine u Beogradu. Učestvovao je u više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.