Organizacija Mikser predstavlja jednodnevnu interaktivnu izložbu odabranih prototipova Young Balkan Designers selekcije 2022 koja će biti održana u Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18, Beograd), u četvrtak, 19. maja, sa početkom u 18h.

Ova izložba će domaćoj publici predstaviti pobednička inovativna dizajnerska rešenja regionalnih konkursa Young Balkan Designers kao odgovore na teme “Life Hacks” i “Circular Design”, pred učešće balkanske selekcije na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom milanskom sajmu nameštaja, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 7. do 12. juna 2022. godine.

Na izložbi će biti predstavljeni sledeći radovi:
+1 – Milan Kajganić, Srbija
AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina
BIOCARPET – Arpad Pulai, Srbija
ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija
FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska
MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija
POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija
SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija
THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska
VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija
VOZICHEK – Matko Plovanić, Hrvatska
ZAOKRET – Marija Kojić, Srbija
UNLUCKIES – Maja Repotočnik, Slovenija

Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Ocenjujući domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života u aktuelnim izazovima savremenog načina života i životne sredine, međunarodni žiri Mikserovog konkursa i ove godine činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti:  Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska).

Ulaz na izložbu je  besplatan.

Foto: press